Ελευσίνα

Η Ελευσίνα μας αποτελεί μία από τις πόλεις με τη μεγαλύτερη ιστορία. Από την αρχαιότητα υπήρξε μία από τις πέντε ιερείς πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Ολυμπία, Δελφοί, Ελευσίνα και Δήλος). Η ακμή της διήρκεσε 2.000 χρόνια (1.600 π.Χ. – 400 μ.Χ.). Γνωστή για τα Ελευσίνια Μυστήρια, εορτές προς τιμήν της Θεάς Δήμητρας, αποτελούσε σημείο συνάντησης προσκυνητών από παντού! Ο γνωστός δρόμος, η Ιερά Οδός, ένωνε την Αθήνα με την Ελευσίνα και κάθε χρόνο στη διάρκεια των Μυστηρίων θρησκευτική πομπή με ιερείς και προσκυνητές ξεκινούσε από την Ακρόπολη και κατέληγε στην αντίστοιχη της πόλης μας. Αποτελεί τη γενέτειρα του τραγικού ποιητή Αισχύλου!
Για 14 αιώνες η πόλη ήταν σχεδόν έρημη. Το 1827, μετά την Απελευθέρωση από τους Τούρκους, ήταν ένα μικρό χωριό 250 περίπου κατοίκων. Από το 1860 όμως ξεκινά η μεγάλη ανάπτυξη της περιοχής. Κτίζονται καινούργια σπίτια ενώ έμποροι εγκαθίστανται στην πόλη. Το 1877 εγκρίνεται το διάγραμμα ρυμοτομίας της κωμοπόλεως Ελευσίνας! Παράλληλα έρχεται η σιδηροδρομική γραμμή (1884) ενώ ο Ισθμός της Κορίνθου αναβαθμίζει όλο το Θριάσιο.
Το 1880 ξεκινά η βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής. Ιδρύεται το Σαπωνοποιείο ΧΑΡΙΛΑΟΥ (1875), η βιομηχανία τσιμέντου ΤΙΤΑΝ (1902), τα οινοπνευματοποιεία ΒΟΤΡΥΣ (1906) και ΚΡΟΝΟΣ (1922) ενώ το 1914 ιδρύεται το Λιμενικό Ταμείο και ο λιμένας της πόλης αποκτά σημαντική εμπορική αξία.
Το 1922, 2000 πρόσφυγες από την Μικρά Ασία φθάνουν καταδιωγμένοι στην Ελευσίνα, διπλασιάζοντας τον πληθυσμό της και δίνουν περισσότερη ζωντάνια στην πόλη. Το 1923 σε συζήτηση στο Κοινοτικό Συμβούλιο αποφασίζεται η εγκατάσταση ηλεκτρικών λαμπτήρων φωτισμού σε δρόμους και πλατείες! Το 1924 τοποθετείται το ρολόι που κοσμεί το λόφο των Αρχαιοτήτων ενώ το 1936 εγκαινιάζεται το στρατιωτικό αεροδρόμιο.
Τον Απρίλιο του 1941 αρχίζει η Γερμανική κατοχή. Το αεροδρόμιο καταλαμβάνεται από τους Γερμανούς. Στην πόλη περιπολούν Ιταλοί στρατιώτες. Από τον Οκτώβριο του 1941 αρχίζουν οι θάνατοι από την "νόσο της πείνης". Στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής (1941-1945) αναπτύχθηκε ισχυρή αντίσταση μέσα στην πόλη, στα εργοστάσια και το στρατιωτικό αεροδρόμιο.
Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο ήρθαν στην πόλη μας εργαζόμενοι από όλα τα μέρη της Ελλάδας για να εργαστούν στις βιομηχανίες της περιοχής. Η πιεστική ανάγκη για δουλειά και η χαλαρή πολιτική βούληση δημιούργησε μία άναρχη βιομηχανική ανάπτυξη εις βάρος της πολιτιστικής ιστορίας της πόλης αλλά και του περιβάλλοντος. Οι βιομηχανίες στήθηκαν δίπλα στα σπίτια και τα πρώτα προβλήματα ρύπανσης άρχισαν να απασχολούν την πόλη. Ειδικά στη δεκαετία του ’70 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων έκαναν τον κόλπο της Ελευσίνας από τόπο διακοπών σε κολαστήριο. Τα νεκρά ψάρια βγήκαν στην στεριά...
Στον 21ο αιώνα η Ελευσίνα αρχίζει να αλλάζει. Η ρύπανση έχει μειωθεί και η πόλη έχει μία καλή εικόνα. Οι πολίτες του Λεκανοπεδίου Αττικής αρχίζουν πλέον να επισκέφτονται την πόλη μας. Κύριος πόλος έλξης είναι τα ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ, οι εορτές προς τιμή του Αισχύλου, κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση της Ελευσίνας από το 1975 που πραγματοποιείται τον Σεπτέμβριο, την ίδια περίοδο που κατά την Αρχαιότητα πραγματοποιούνταν τα Ελευσίνια Μυστήρια.
Ο λόφος των αρχαιοτήτων και το Μουσείο ευρίσκονται στο κέντρο της πόλης, ενώ η Ιερά Οδός που συνέδεε την Ελευσίνα με την Αθήνα διασχίζει την πόλη και τα ίχνη της διατηρούνται και σήμερα. Ζώζονται οι μεταβυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Ζαχαρία (στην πλατεία Ηρώων) και της Παναγίτσας (στον αρχαιολογικό χώρο).
 
Πανηγύρια γίνονται στις 23 Απριλίου, για τον πολιούχο της πόλης Άγιο Γεώργιο, στις 21 Μαΐου στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης , στις 29 Ιουνίου στον Ιερό Ναό 12 Αποστόλων και στις 16 Απριλίου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής.
1943 Η Κοινότητα Ελευσίνας γίνεται Δήμος.

Η Ελευσίνα μας αποτελεί μία από τις πόλεις με τη μεγαλύτερη ιστορία.

 

Από την αρχαιότητα υπήρξε μία από τις πέντε ιερείς πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Ολυμπία, Δελφοί, Ελευσίνα και Δήλος). Η ακμή της διήρκεσε 2.000 χρόνια (1.600 π.Χ. – 400 μ.Χ.). Γνωστή για τα Ελευσίνια Μυστήρια, εορτές προς τιμήν της Θεάς Δήμητρας, αποτελούσε σημείο συνάντησης προσκυνητών από παντού! Ο γνωστός δρόμος, η Ιερά Οδός, ένωνε την Αθήνα με την Ελευσίνα και κάθε χρόνο στη διάρκεια των Μυστηρίων θρησκευτική πομπή με ιερείς και προσκυνητές ξεκινούσε από την Ακρόπολη και κατέληγε στην αντίστοιχη της πόλης μας. Αποτελεί τη γενέτειρα του τραγικού ποιητή Αισχύλου!

 

Elefsis-Xoros_TratasΓια 14 αιώνες η πόλη ήταν σχεδόν έρημη. Το 1827, μετά την Απελευθέρωση από τους Τούρκους, ήταν ένα μικρό χωριό 250 περίπου κατοίκων. Από το 1860 όμως ξεκινά η μεγάλη ανάπτυξη της περιοχής. Κτίζονται καινούργια σπίτια ενώ έμποροι εγκαθίστανται στην πόλη. Το 1877 εγκρίνεται το διάγραμμα ρυμοτομίας της κωμοπόλεως Ελευσίνας! Παράλληλα έρχεται η σιδηροδρομική γραμμή (1884) ενώ ο Ισθμός της Κορίνθου αναβαθμίζει όλο το Θριάσιο.

 

TITAN_apo_thalassa_2-mΤο 1880 ξεκινά η βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής. Ιδρύεται το Σαπωνοποιείο ΧΑΡΙΛΑΟΥ (1875), η βιομηχανία τσιμέντου ΤΙΤΑΝ (1902), τα οινοπνευματοποιεία ΒΟΤΡΥΣ (1906) και ΚΡΟΝΟΣ (1922) ενώ το 1914 ιδρύεται το Λιμενικό Ταμείο και ο λιμένας της πόλης αποκτά σημαντική εμπορική αξία.

 

Elefsis-RoloiΤο 1922, 2000 πρόσφυγες από την Μικρά Ασία φθάνουν καταδιωγμένοι στην Ελευσίνα, διπλασιάζοντας τον πληθυσμό της και δίνουν περισσότερη ζωντάνια στην πόλη. Το 1923 σε συζήτηση στο Κοινοτικό Συμβούλιο αποφασίζεται η εγκατάσταση ηλεκτρικών λαμπτήρων φωτισμού σε δρόμους και πλατείες! Το 1924 τοποθετείται το ρολόι που κοσμεί το λόφο των Αρχαιοτήτων ενώ το 1936 εγκαινιάζεται το στρατιωτικό αεροδρόμιο.

 

1943
Η Κοινότητα Ελευσίνας γίνεται Δήμος.

Τον Απρίλιο του 1941 αρχίζει η Γερμανική κατοχή. Το αεροδρόμιο καταλαμβάνεται από τους Γερμανούς. Στην πόλη περιπολούν Ιταλοί στρατιώτες. Από τον Οκτώβριο του 1941 αρχίζουν οι θάνατοι από την "νόσο της πείνης". Στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής (1941-1945) αναπτύχθηκε ισχυρή αντίσταση μέσα στην πόλη, στα εργοστάσια και το στρατιωτικό αεροδρόμιο.

 

Naos_Artemidos-mΜετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο ήρθαν στην πόλη μας εργαζόμενοι από όλα τα μέρη της Ελλάδας για να εργαστούν στις βιομηχανίες της περιοχής. Η πιεστική ανάγκη για δουλειά και η χαλαρή πολιτική βούληση δημιούργησε μία άναρχη βιομηχανική ανάπτυξη εις βάρος της πολιτιστικής ιστορίας της πόλης αλλά και του περιβάλλοντος. Οι βιομηχανίες στήθηκαν δίπλα στα σπίτια και τα πρώτα προβλήματα ρύπανσης άρχισαν να απασχολούν την πόλη. Ειδικά στη δεκαετία του ’70 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων έκαναν τον κόλπο της Ελευσίνας από τόπο διακοπών σε κολαστήριο. Τα νεκρά ψάρια βγήκαν στην στεριά...

Elefsis-PlateiaΣτον 21ο αιώνα η Ελευσίνα αρχίζει να αλλάζει. Η ρύπανση έχει μειωθεί και η πόλη έχει μία καλή εικόνα. Οι πολίτες του Λεκανοπεδίου Αττικής αρχίζουν πλέον να επισκέφτονται την πόλη μας. Κύριος πόλος έλξης είναι τα ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ, οι εορτές προς τιμή του Αισχύλου, κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση της Ελευσίνας από το 1975 που πραγματοποιείται τον Σεπτέμβριο, την ίδια περίοδο που κατά την Αρχαιότητα πραγματοποιούνταν τα Ελευσίνια Μυστήρια.

Ο λόφος των αρχαιοτήτων και το Μουσείο ευρίσκονται στο κέντρο της πόλης, ενώ η Ιερά Οδός που συνέδεε την Ελευσίνα με την Αθήνα διασχίζει την πόλη και τα ίχνη της διατηρούνται και σήμερα. Σώζονται οι μεταβυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Ζαχαρία (στην πλατεία Ηρώων) και της Παναγίτσας (στον αρχαιολογικό χώρο).

Elefsis-DimarxeioΠανηγύρια γίνονται στις 23 Απριλίου, για τον πολιούχο της πόλης Άγιο Γεώργιο, στις 21 Μαΐου στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης , στις 29 Ιουνίου στον Ιερό Ναό 12 Αποστόλων και στις 16 Απριλίου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής.