Τετάρτη, 06 Απριλίου 2016 10:32

120 χρόνια Ολυμπιακοί Αγώνες

120 χρόνια Ολυμπιακοί Αγώνες

Ο Πανελευσινιακός τιμά το Ολυμπιακό Ιδεώδες

Σαν σήμερα, 6 Απριλίου 1896 (με το νέο, Γρηγοριανό, ημερολόγιο - 25 Μαρτίου με το παλαιό) ξεκίνησαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες και η Ελλάδα είχε τη μεγάλη τιμή να αναβιώσει τον ευγενικό θεσμό της αρχαιότητας.

Η αναβίωση βασίστηκε σε μία ιδέα του Πιέρ ντε Κουμπερτέν, Γάλλου παιδαγωγού και ιστορικού, ο οποίος διοργάνωσε διεθνές συνέδριο στις 23 Ιουνίου 1894 για την ίδρυση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, όπου αποφασίστηκε ότι πρέπει να τιμηθεί η Αρχαία Ελλάδα, ως γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων και η Αθήνα θεωρήθηκε ως η ιδανικότερη επιλογή για να φιλοξενήσει και την πρώτη διεξαγωγή των σύγχρονων.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1896 ήταν η πρώτη σύγχρονη διοργάνωση με τη μεγαλύτερη αθλητική συμμετοχή. Έλαβαν μέρος 14 χώρες με 241 αθλητές, οι οποίοι αγωνίστηκαν σε 9 αθλήματα και 43 αγωνίσματα. Ο Ελληνικός λαός αγκάλιασε με θέρμη τη διοργάνωση και πλημμύρισε το Παναθηναϊκό Στάδιο, το μοναδικό του 19ου αιώνα που μπορούσε να φιλοξενήσει αθλητικούς αγώνες. Κορυφαία στιγμή η αποθέωση του Σπύρου Λούη στη νίκη του στο αγώνισμα του Μαραθωνίου.

Οι επόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1900 έγιναν στη Γαλλία, επανήλθαν στην Ελλάδα με τους εμβόλιμους Μεσοολυμπιακούς Αγώνες του 1906 και επέστρεψαν πάλι με την 28η Ολυμπιάδα του 2004.

Το αθλητικό ιδεώδες πηγάζει μέσα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου σημασία έχει η συμμετοχή κι όχι η νίκη. Αυτό το ιδεώδες ο Πανελευσινιακός τιμά και κάνει καθημερινά πράξη, με τη συμμετοχή των νέων παιδιών, που πλημμυρίζουν τις Ακαδημίες του και με τις μεγάλες συγκινήσεις που δίνει η χαρά του αθλήματος σε κάθε διοργάνωση που συμμετέχει.

Αυτές τις δύσκολες μέρες, όπου και ο Ελληνικός Αθλητισμός βάλλεται από πολλές πλευρές ας κάνουμε μία προσπάθεια ώστε η Ολυμπιακή Φλόγα να παραμείνει άσβεστη μέσα μας. Να μας δώσει δύναμη, να μας κατευθύνει, να μας κατευνάσει.