Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018 12:30

Η ίδρυση του Πανελευσινιακού

Η ίδρυση του Πανελευσινιακού

1931-2018 | 87 χρόνια με το στάχυ στο στήθος!

Τα θεμέλια

Το έτος 1930, αρχίζει να συζητιέται στα ποδοσφαιρικά στέκια της Ελευσίνας η ιδέα της ίδρυσης μιας ομάδας, που θα προκαλούσε Πανελευσινιακό προσκλητήριο, με προοπτικές να γίνει η μεγάλη ομάδα της πόλης. Πρωτεργάτης αυτής της ιδέας, ήταν ο Γεώργιος Αποστόλου Παύλου, ένας ανήσυχος και φιλόδοξος άνθρωπος, που αγαπούσε με πάθος το ποδόσφαιρο.

Ήταν υπάλληλος στην τότε «Εταιρεία Υδάτων» στην Αθήνα, που εργάζονταν πολλοί ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ Αθηνών. Είχε συνδεθεί με τον μεγάλο τότε ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ, τον Κώστα Νεγρεπάντη και η γνωριμία τους επεκτάθηκε με παράγοντες του ποδοσφαίρου και του κλασικού αθλητισμού. Στα πλαίσια αυτά της γνωριμίας, πήρε τη μεγάλη απόφαση να ιδρυθεί ένας μεγάλος σύλλογος στην Ελευσίνα.

Το έτος 1931, ιδρύθηκε ο ιστορικός Πανελευσινιακός Α.Ο. με τη συγχώνευση των ομάδων της Ποδοσφαιρικής Ένωσης και του Κελεού Ελευσίνας.

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Στις 23 Μαρτίου 1931, πήρε σάρκα και οστά, η διαδικασία αναγνώρισης στο Πρωτοδικείο Αθηνών ως Σύλλογος.

Μετά από Γενική Συνέλευση δεκαπέντε ιδρυτικών μελών, καταρτίστηκε το πρώτο καταστατικό του Συλλόγου, το οποίο εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμόν 2868/1931 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών και δημοσιεύτηκε στις 31 Μαρτίου 1931. Το έτος 1938, αναγνωρίστηκε ως επίσημο σωματείο από την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πειραιώς (ΕΠΣΠ) κι έλαβε μέρος για πρώτη φορά σε πρωτάθλημα, συμμετέχοντας στην Γ’ Κατηγορία Πειραιώς και στο Κύπελλο Ελλάδος, την αγωνιστική περίοδο 1938-1939.

ΧΡΩΜΑΤΑ ΟΜΑΔΑΣ

Οι ιδρυτές του Συλλόγου, όρισαν ως χρώματα της ομάδας, το μπλε και το λευκό.

Το μπλε απεικονίζει το χρώμα του αττικού ουρανού και το λευκό τον αφρό της θάλασσας του Σαρωνικού.

ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Οι ιδεολόγοι ιδρυτές του Συλλόγου, συνέλαβαν και υλοποίησαν την ιδέα τους στον ορισμό του εμβλήματος του Πανελευσινιακού Α.Ο. Έχοντας κατά νου, μία Πανελευσινιακή πανστρατιά νέων, η οποία θα κατέκλυζε τα γήπεδα, τα στάδια και τα γυμναστήρια για να φυτρώνουν ταλέντα και να επανδρώσουν το Σύλλογο κατ’ αρχάς στο ποδόσφαιρο και στο στίβο, όρισαν ως έμβλημα, “χρυσό στάχυ” που συμβολίζει την γονιμότητα της γης και του ανθρώπινου γένους και είναι το σύμβολο της Ελευσίνας.

Η ιδέα αυτή, συνδυάστηκε με τη αρχαία Ελληνική μυθολογία για τη Θεά Δήμητρα, προστάτιδα της γεωργίας, η οποία λατρευόταν στην Ελευσίνα με δόξες και τιμές.

Το επίσημο σήμα αναγράφει κυκλικά τις λέξεις «ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ 1931» και έχει στο μέσον το έμβλημά με το “χρυσό στάχυ”. Η σημαία και το λάβαρο του Συλλόγου φέρει στο κέντρο το σήμα του.

ΤΑ ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Τα ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου, που αποτέλεσαν και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για την ίδρυση του Πανελευσινιακού Α.Ο., ήταν:

Γεώργιος Απ. Παύλου
Γεώργιος Δεμέστιχας
Γεώργιος Μ. Μαλέας
Μελέτιος Γ. Νέζης
Κωνσταντίνος Αθ. Πανταζής
Νικόλαος Π. Παπανικολάου
Κωνσταντίνος Κορρός
Ιωάννης Χρ. Νίκας
Αναστάσιος Ν. Μουρίκης
Σπυρίδων I. Λιάσκος
Δημήτρης I. Πατάκης
Παναγιώτης I. Μίχας
Αλέξανδρος I. Ρήγος
Δημήτριος I. Καββαδίας
Γεώργιος Δ. Αργυρόπουλος