Τρίτη, 08 Μαϊος 2018 00:30

Ροδοδάφνη | Ημέρα Μνήμης & Τιμής

Ροδοδάφνη | Ημέρα Μνήμης & Τιμής

Επέτειος τιμής στους νεκρούς φιλάθλους του Πανελευσινιακού

Ήταν εκείνη η νύκτα που το τραγούδι της χαράς έγινε πένθιμο. 8 Μαΐου 1960, 8.30 το βράδυ όταν συγκρούστηκαν λίγο πριν το σταθμό της Ροδοδάφνης, κοντά στο Αίγιο, πούλμαν γεμάτο φιλάθλους του Πανελευσινιακού, με αμαξοστοιχία  που επίσης ήταν γεμάτη με φιλάθλους της Ελευσίνας.

Οι φίλαθλοι της Ελευσίνας είχαν μεταβεί στην Πάτρα για να παρακολουθήσουν τον αγώνα της αγαπημένης τους ομάδας με τον Ολυμπιακά Πατρών για το πρωτάθλημα Β' Εθνικής κι επέστρεφαν με χαρές και τραγούδια για την μεγάλη νίκη, που πιθανότατα θα την οδηγούσε στην Α' Εθνική.

Από τη μεγάλη σφοδρότητα της σύγκρουσης, το πούλμαν ανετράπη, με αποτέλεσμα να θανατωθούν τέσσερις φίλαθλοι και να τραυματιστούν σοβαρά περισσότεροι από είκοσι. Σκηνές πανικού και αλλοφροσύνης, στιγμές φρίκης για το θέαμα, αγωνία και λαχτάρα για επιζώντες.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν αμέσως στο Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου, όπου αμέσως τους προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Συγχρόνως, όμως, διαπιστώθηκε ο θάνατος τεσσάρων. Τριών ανδρών και μίας γυναίκας. Υπήρχαν κι άλλοι τραυματίες, χτυπημένοι από την σφοδρή σύγκρουση, που έτυχαν παροχής πρώτων βοηθειών κι αναχώρησαν από το Νοσοκομείο, επιστρέφοντες στην Ελευσίνα.

Η είδηση του τραγικού δυστυχήματος, προκάλεσε τεράστια συγκίνηση και θλίψη σε ολόκληρη τη χώρα. Οι φίλαθλοι απ’ όλα τα μέρη ζητούσαν πληροφορίες για τα θύματα κι πολλοί ήθελαν να μάθουν για την τύχη των φημισμένων ποδοσφαιριστών της ομάδας. Το πένθος ήταν βαρύ στην Ελευσίνα και η όμορφη πόλη είχε λάβει όψη νεκρόπολης. Θρήνος παντού. Συγκλονισμένοι οι κάτοικοι είχαν μείνει άφωνοι.

Από τη σύγκρουση έχασαν τη ζωή τους οι Εμμανουήλ Καρποδίνης, Δημήτριος Βερύκιος, Γεώργιος Θεοδώρου και Ελευθερία Κουβίδη.

Βαριά τραυματίες οι Αικατερίνη Παπαδοπούλου, Ιωάννης Γκιόκας, Ν. Γκιόκας, Γεωργία Μελετίου, Μαρία Μίχα, Ελένη Σακελλαρίου, Μαρία Δριμπέτα, Α. Λιάπη και Α. Διλπεφιτζάκη.

Η οικογένεια του Πανελευσινιακού κάθε χρόνο τιμά τη θλιβερή επέτειο με τρισάγιο στην Ροδοδάφνη στη μνήμη των νεκρών φιλάθλων.

Σε μία εποχή που ο αθλητισμός βάλλεται βάναυσα από τη βία είναι επιτακτικό να επαναπροσδιορίσουμε τη στάση μας απέναντι του και να αναδείξουμε ως συναισθήματα τη χαρά, τη λύπη και τη συγκίνηση ως μοναδικά απέναντι στη νίκη ή στην ήττα.

Είναι στάση ζωής όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά και στην κοινωνία.

More in this category: Βρήκαμε τη λύση! »